Prasekolah 7oaks lancarkan program baharu tentang keyakinan dan keselamatan diri kanak-kanak sempena ulang tahun ke-40

Prasekolah 7oaks lancarkan program baharu tentang keyakinan dan keselamatan diri kanak-kanak sempena ulang tahun ke-40

This was originally published by BERITA on 7 October, 2023.

SINGAPURA: Melengkapi kanak-kanak seawal 5 tahun dengan kemahiran untuk tingkatkan keyakinan diri dan jaga keselamatan diri.

Demikian yang cuba dicapai menerusi sebuah program baharu yang dinamakan ‘Respectful Relationships Program’ atau juga dikenali sebagai Program Hubungan Saling Menghormati yang dilancarkan Prasekolah 7oaks hari ini (7 Oktober).

Program tersebut adalah satu kerjasama dengan Kidpower International, sebuah pertubuhan keselamatan kanak-kanak yang tidak mencari keuntungan, yang pakar dalam melengkapi kanak-kanak cilik tentang cara menjaga keselamatan sendiri dan meningkatkan kemahiran keyakinan mereka.

Program itu dilancarkan di Pesta Pembelajaran yang bertemakan “Cultivating Wonders” di Institut Kemahiran Sepanjang Hayat sempena ulang tahun ke-40 Prasekolah 7oaks (dahulunya dikenali sebagai Pusat Pembangunan Kanak-kanak PPIS) dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak.

--

Ia menyasar untuk memperkasa kanak-kanak daripada penderaan dan keganasan.

Di bawah program tersebut, latihan untuk para pendidik dan ibu bapa juga diadakan.

“Program ini bertujuan untuk memperkasakan para pendidik kami dan ibu bapa tentang isyarat-isyarat penting yang mereka boleh ajar kepada anak-anak mereka untuk melindungi diri mereka. Antara manfaat program Hubugan Saling Menghormati ini ialah membantu kanak-kanak melindungi diri mereka serta emosi mereka,” kata Pengurus Besar Oaks Plus, Syed Abu Bakar Mohamed Alsagoff.

KINI ADA 9 CAWANGAN PRASEKOLAH 7OAKS

Di acara hari ini, PPIS juga meraikan pembukaan dua lagi cawangan Prasekolah 7oaks di Kallang dan Tampines.

Kedua-dua pusat tersebut mula beroperasi pada Ogos dan September.

Kesemuanya kini terdapat sebanyak 9 cawangan 7oaks Preschool di serata Singapura.

“Ini bermakna secara keseluruhan kita dapat menawarkan kira-kira 1,000 ruang untuk kanak-kanak mendapatkan pendidikan prasekolah yang berkualiti kerana kita percaya pendidikan prasekolah atau pendidikan awal yang berkualiti merupakan landasan penting untuk menyiapkan kanak-kanak ini apabila mereka pergi ke sekolah rendah,” kata Presiden PPIS dan Pengerusi Oaks Plus Limited, Cik Hazlina Abdul Halim kepada BERITA Mediacorp.

Beliau turut berkongsi bahawa kesemua tujuh cawangan Prasekolah 7oaks memiliki pensijilan SPARK.

Pihaknya berharap dapat mendapatkan pensijilan SPARK bagi dua cawangan baru Prasekolah 7oaks dalam masa dua tahun.

--

Pensijilan SPARK diberikan Agensi Pembangunan Awal Kanak-kanak (ECDA) bagi mengiktiraf pusat-pusat prasekolah yang mempunyai proses yang kukuh dalam Mengajar dan Pembelajaran termasuk kurikulum, kepimpinan dan pedagogi.

Di samping itu, 7oaks juga giat mendakapi pendigitalan dalam melaksanakan operasi harian.

Pemantauan kehadiran pelajar, kemasukan, cara berkomunikasi dengan para ibu bapa – semuanya sudah diproses secara digital.

Kata Cik Hazlina, “Kami percaya pembelajaran itu lebih daripada buku mahupun kelas. Pendidikan pembelajaran itu berlaku di mana-mana saja dan juga penting untuk kita sedar sekitaran kita. Jadi selain kurikulum yang kita tawarkan yang di mana pastinya mengikut garis panduan daripada ECDA,”

“Juga kini ingin meningkatkan lagi mutu tawaran kami dengan menawarkan program baru di mana kanak-kanak kita akan berpeluang untuk memahami membina kebolehan mereka untuk memastikan mereka sendiri selamat dan meningkatkan keyakinan diri menerusi program Hubungan Saling Menghormati yang baru dilancarkan hari ini.”

Pesta Pembelajaran yang diadakan dari pagi tadi (7 Oktober) menawarkan pelbagai aktiviti, termasuk reruai interaktif menarik bagi kanak-kanak.

Acara itu dihadiri oleh lebih 800 orang yang termasuk golongan ibu bapa dan kanak-kanak.