Bantuan Guaman Bagi Mangsa Bahaya Dalam Talian

Bantuan Guaman Bagi Mangsa Bahaya Dalam Talian

This article was originally published by Berita Harian on 28 July, 2022.

MANGSA bahaya dalam talian tidak lama lagi akan diberikan satu lagi wadah untuk menerima bantuan, dalam bentuk nasihat undang-undang pro bono daripada relawan peguam.

Dalam pada itu, mangsa juga akan dapat menghubungi talian bantuan kendalian kakitangan terlatih yang akan dapat mengenal pasti dan berhubung dengan mereka.

Ini semua antara perkhidmatan yang dirancang akan dilancarkan menjelang akhir tahun ini menerusi pusat sokongan mangsa oleh badan amal yang menyokong mangsa bahaya dalam talian, SG Her Empowerment Limited (SHE).

Badan amal tersebut merupakan antara hasil usaha Perikatan Untuk Bertindak (AfA) Sunlight – satu gabungan rentas sektor yang membincangkan huraian bagi isu bahaya dalam talian – yang ditubuhkan Julai tahun lalu.

Diminta mengulas, Presiden Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS), Cik Hazlina Halim, yang merupakan sebahagian anggota aliran kerja sokongan mangsa perikatan itu berkata semua khidmat ini akan disampaikan menerusi SHE.

Menambah, beliau berkata sebuah manual juga sedang dibangunkan untuk mempertingkat keupayaan responder pertama – kaunselor bertauliah – yang menyokong mangsa bahaya dalam talian.

“Manual tersebut merupakan panduan dalaman untuk memastikan kaunselor dan relawan SHE yang sedang membantu menyokong mangsa bahaya dalam talian mempunyai pengetahuan asas bagaimana mereka memberikan khidmat mereka.

“Jadi terdapat piawaian untuk dikekalkan dan semua orang mempunyai panduan untuk diikuti,” katanya.

Pembangunan manual itu melibatkan kerjasama Perkhidmatan Pro Bono Persatuan Undang-undang.

Manual tersebut akan merangkumi kajian kes mengenai bahaya dalam talian serta maklumat tentang proses mahkamah dan polis.

Menurut Cik Hazlina, kandungan manual itu masih dimuktamadkan.

Dalam pada itu, Perkhidmatan Pro Bono Persatuan Undang-undang yang telah memperuntukkan kira-kira 100 peguam relawan yang boleh memberi bantuan undang-undang percuma menerusi klinik undang-undang.

Mengenai talian bantuan yang bakal ditubuhkan Kementerian Perhubungan dan Penerangan (MCI) dalam kenyataannya berkata terdapat cabaran yang dihadapi kakitangan talian bantuan dalam mengenal pasti dan berhubung dengan mangsa bahaya dalam talian.

Justeru satu senarai pengecam bahaya dalam talian dibangunkan dan turut merangkumi pelbagai bahaya dalam talian yang sering dialami.

Sedang AfA Sunlight melabuhkan tirainya semalam dalam majlis di Perpustakaan Negara, Setiausaha Parlimen Kanan (Kesihatan merangkap Undang-undang), Cik Rahayu Mahzam menekankan bahawa usaha menangani bahaya dalam talian tidak boleh berhenti.

“Hakikatnya, ruang dalam talian, teknologi, merupakan suatu yang berubah-ubah.

“Sedang kita mengejar dan cuba membuatkan perkara lebih baik, akan terdapat cabaran baru yang perlu kita hadapi dan anda perlu pantas mengikut perubahan tersebut. Saya bersyukur kita tidak melakukan ini sendirian,” ujar beliau yang juga pengerusi bersama AfA Sunlight.

Sementara itu, memberi ucapan secara maya, Menteri Perhubungan dan Penerangan, Cik Josephine Teo, memuji pencapaian AfA Sunlight sepanjang tahun lalu.

Menerusi aliran kerja berbeza, perikatan itu telah membangunkan pemahaman yang lebih jelas mengenai jangkauan dan kesan bahaya dalam talian di Singapura dan mengenal pasti ruang untuk kajian selanjutnya.

Ia telah meningkatkan kesedaran mengenai bahaya dalam talian dan berkongsi panduan keselamatan digital, katanya.

“Kita telah melengkapi belia untuk menyokong rakan yang mungkin telah mengalami bahaya dalam talian dan kita telah memperkukuh keupayaan kolektif kita untuk bertindak secara berkesan terhadap bahaya dalam talian,” kata Cik Teo.