Wanita Islam S’pura utamakan keseimbangan kejayaan duniawi dan ukhrawi: PPIS

Wanita Islam S’pura utamakan keseimbangan kejayaan duniawi dan ukhrawi: PPIS

This article was originally published by Berita Mediacorp on 19 March, 2022.

 

Sempena sambutan Hari Wanita Antarabangsa dan ulang tahunnya yang ke-70 tahun ini, Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS) melancarkan sebuah buku kajian yang pertama oleh persatuan itu pada Sabtu (19 Mac).

Sesi pelancaran itu diadakan secara online dan turut dirasmikan Menteri Negara Pembangunan Sosial dan Keluarga merangkap Pendidikan, Sun Xueling.

Berjudul ‘Aspirasi Wanita Islam Singapura’, buka setebal 40 mukasurat itu mengumpulkan hasil tinjauan yang dikumpulkan daripada lebih 1,000 responden wanita Muslim Singapura, berusia antara 21 hingga 62 tahun.

Kajian yang dijalankan sejak Oktober 2020 itu bertujuan untuk lebih memahami aspirasi wanita Muslim Singapura supaya PPIS dapat membangunkan program dan perkhidmatan yang lebih relevan.

Ia juga diharap dapat memberikan saranan-saranan kepada masyarakat tentang sokongan yang diperlukan wanita Islam untuk mencapai aspirasi mereka.

ASPIRASI PERIBADI, KELUARGA DAN KERJAYA

Hasil daripada tinjauan itu mendapati wanita Muslim setempat menganggap keluarga, kewangan dan sokongan pemerintah adalah penting dalam membantu mereka mencapai aspirasi keluarga dan kerjaya.

Aspirasi utama wanita Islam Singapura pula dibahagikan kepada tiga aspirasi utama – peribadi, keluarga dan kerjaya.

Bagi pencapaian peribadi, mereka mahu menjadi wanita Islam yang lebih baik, berdikari dan menjadi lebih sihat dan cergas adalah antara keutamaan mereka.

Dari segi keluarga, mereka idamkan keluarga yang lebih cenderung mengamalkan nilai-nilai agama, memastikan anak-anak mereka dapat membesar dengan baik serta mempunyai keseimbangan dalam kerjaya dan kehidupan.

Bagi kerjaya pula, mereka mahu mengimbangi masa dalam kerjaya dan kehidupan dengan jadual pekerjaan yang lebih fleksibel.

Mereka juga mahu cemerlang dalam pekerjaan untuk mendapatkan gaji yang lebih tinggi, dinaikkan pangkat dan memegang jawatan yang lebih tinggi. Mencari pekerjaan sepenuh masa atau pekerjaan baru juga antara aspirasi utama dalam kerjaya mereka.

“Wanita Islam kita mahu menjadi lebih baik dan ingin mengimbangi pencapaian duniawi dan juga ukhrawi sebagai seorang Muslimah dan ini adalah bagi mereka gambaran kejayaan,” kata Presiden PPIS, Cik Hazlina Halim.

Berdasarkan aspirasi-aspirasi tersebut, PPIS turut menggariskan empat arketip atau contoh lazim yang mencerminkan watak dan peranan wanita Islam Singapura.

4 ARKETIP WANITA ISLAM S’PURA

1. ‘Traditional Conformist’ – Wanita Islam dalam lingkungan usia 50-an yang lebih mengikuti amalan-amalan dan nilai-nilai tradisional Islam

2. ‘Balanced Striver’ – Wanita Islam yang mendahulukan keluarga, terutama anak-anak daripada keinginannya sendiri

3. ‘Driven Achiever’ – Wanita Islam yang menghampiri usia pertengahan dan berpendidikan tinggi dan fokus terhadap kerjaya

4. ‘Purpose Seeker’ – Wanita Islam dalam lingkungan usia 20-an hingga 30-an yang menumpukan banyak masa kepada mencapai matlamat peribadi dan lazimnya tidak mahu terikat dengan peraturan dan tradisi

Cik Hazlina berharap, dengan arketip tersebut, ia dapat membantu masyarakat di luar Singapura lebih memahami Wanita Islam di sini.

“Kami berharap dengan perkongsian kami mengenai empat arketip yang kami dapati, sedikit sebanyak menggabungkan watak dan juga peranan Wanita Islam di Singapura.

“Ini juga dapat membenarkan ataupun menyebarkan mesej ini kepada masyarakat luar Singapura supaya lebih memahami Wanita Islam Singapura bahawa kami semuanya mempunyai keinginan yang sama dan boleh saling membantu antara satu sama lain.”

PERLU KELUAR DARI ZON KESELESAAN 

Acara pelancaran itu turut menampilkan perkongsian tiga orang panelis yang masing-masing menjadi inspirasi atas kecemerlangan yang diraih mereka dalam bidang yang diceburi.

Mereka adalah Ketua Pegawai Maklumat (CIO) Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Cik Shirin Hamid, atlit paralimpik angkat berat, Cik Nur’Aini Mohamad Yasli dan pengasas syarikat Date High Flyers International, Cik Anisa Hassan.

Sebagai seorang yang bertugas dalam sektor yang lazimnya dikuasai kaum lelaki, Cik Shirin berharap wanita Islam dapat mendakap peluang untuk mencuba peranan-peranan dalam bidang teknologi maklumat (IT), kewangan, pertahanan atau diplomasi.

“Saya rasa mengambil peluang adalah kritikal. Ini bermakna anda perlu keluar daripada zon keselesaan. Ramai wanita sangat selesa dengan tempat mereka dan mungkin tidak ada salahnya. Namun jika mereka mahu memberi impak dan melakukan perbezaan, mereka tiada pilihan dan perlu keluar dari zon keselesaan dan di situlah mereka akan terus diperkayakan,” kata Cik Shirin yang diwawancara menerusi Zoom dari Washington DC, Amerika Syarikat.

Namun, beliau berkata sokongan daripada pelbagai pihak adalah sangat penting.

“Untuk berjaya, saya rasa pementoran adalah penting. Seseorang tidak akan berjaya tanpa sokongan sedemikian. Tak kiralah sokongan keluarga, rakan-rakan sekerja dalam pejabat dan masyarakat. Sebahagian daripada proses itu juga sudah tentunya untuk perlu ada kemahiran dan kemampuan dan untuk individu yang diberi peluang sama ada mereka mahu mengambil peluang tersebut atau tidak,” tambah beliau.