Individu boleh jalani kaunseling, psikoterapi pulih trauma penderaan

Individu boleh jalani kaunseling, psikoterapi pulih trauma penderaan

This article was originally published by Berita Harian on 19 December, 2022.

INDIVIDU yang didera oleh ibu bapa semasa kecil biasanya menghadapi trauma hingga dewasa, tetapi mereka boleh menjalani kaunseling atau psikoterapi untuk berusaha pulih, kata karyawan kerja sosial.

Proses pemulihan ini juga penting untuk memastikan penderaan itu tidak berlaku kepada generasi seterusnya, bahkan bagi si anak untuk cuba memaafkan ibu bapa mereka.

Kaunselor Hab Perkahwinan AMP, Cik Nur Amira Jumali, menarik perhatian anak yang didera pada usia muda akan membawa trauma tersebut sepanjang hidup mereka.

“Namun, anak-anak tersebut boleh berusaha untuk memulihkan diri sendiri dan di samping itu, memastikan penderaan ini tidak terjadi kepada anak-anak mereka dan juga generasi seterusnya.

“Mereka boleh melakukan demikian dengan mendapatkan khidmat kaunseling atau menghadiri sesi psikoterapi di mana mereka boleh belajar untuk menerima pengalaman pahit masa lalu mereka dan mungkin memaafkan ibu bapa mereka atas penderaan yang dilakukan terhadap diri mereka,” kata Cik Nur Amira.

Selain si anak, ibu bapa yang telah melakukan penderaan itu digalakkan untuk mendapatkan bantuan, kata Pengurus Pusat Kanan, Pusat Perkhidmatan Keluarga (Barat) PPIS, Cik Nooraini Mohd Razak.

“Ada baiknya jika kededua pihak (ibu bapa dan anak) mencari jalan mendapatkan bantuan untuk diri mereka bagi melangkah secara positif dalam kehidupan mereka,” kata Cik Nooraini.

Nasib individu yang menghadapi penderaan mendapat perhatian sedang Akta Penyaraan Ibu Bapa (MPA) kini disemak, antara lain untuk melindungi anak yang telah didera dan mencegah akta itu daripada disalah guna.

Akta itu membolehkan ibu bapa yang sudah tua dan memerlukan, serta tidak berdaya menyara diri, menuntut nafkah daripada anak yang mampu menyokong mereka tetapi tidak berbuat demikian.

Antara pindaan yang disarankan, ibu bapa yang mempunyai rekod mendera, mengabaikan atau meninggalkan anak perlu mendapatkan izin Tribunal Penyaraan Ibu Bapa dahulu sebelum melaksanakan proses pendamaian bersama anak mereka di pejabat Pesuruhjaya Penyaraan Ibu Bapa.

“Ia bukan situasi yang mudah bagi anak dewasa itu – mereka tidak memahami mengapa institusi sosial menggesa mereka untuk memberi nafkah kepada ibu bapa yang telah menyakiti mereka.

“Bukan mudah juga bagi ibu bapa yang lanjut usia untuk memahami mengapa anak mereka berkeras mengatakan sikap mereka menyakiti, dan mengapa anak itu tidak bersikap ihsan kepada mereka pada usia tua.

“Di pihak sistem, serta mereka yang cuba memahami sebabnya, adalah terbaik untuk menyediakan sokongan kepada kededua (ibu bapa dan anak), tanpa menghakimi mereka, agar mereka dapat menerima keihsanan, sesuatu yang mungkin tidak dapat diberikan kepada mereka dahulu dan sekarang,” kata Cik Nooraini.

Pengarah Yusri Yusoff Consulting, Ustaz Mohammad Yusri Yubhi Md Yusoff, pula pernah mengendalikan kes melibatkan anak yang menghadapi penderaan dari sudut mental dan emosi seperti celaan dan makian.

“Tanpa menolak sikap tidak bertanggungjawab ibu bapa serta dosa akibat daripada perbuatan mendera anak, anak-anak tetap perlu ingat bahawa ibu bapa punca kita berada di dunia.

“Sementara ibu pula mengandung, melahirkan dan menyusukan kita. Atas sebab itu, Allah memberikan kedudukan istimewa kepada para ibu bapa.

“Ingat juga bahawa tidak menjaga ibu bapa yang sudah lanjut usia atau memberikan nafkah kepada mereka juga menjadi punca bagi seseorang itu tidak dapat masuk syurga,” ujar Ustaz Yusri, yang juga konsultan pembangunan keluarga.

Beliau juga memetik hadith:

“Amat malanglah! Amat malanglah! Dan amat malanglah. Maka Rasulullah ditanya: Siapakah orang yang amat malang itu wahai Rasulullah? Baginda menjawab: Seseorang yang mendapati kedua ibu bapanya atau salah seorang daripada keduanya telah tua namun dia masih gagal memasuki syurga (lantaran gagal berkhidmat kepada mereka).” (Sahih Muslim)

Ustaz Yusri berkata: “Walau apapun silap ibu bapa, mereka tetap orang tua kita. Kita tetap dituntut dalam agama berlaku ihsan kepada mereka.

“Anak-anak juga suatu hari bakal menjadi ibu bapa. Moga dengan kita berlaku baik dengan ibu bapa, anak-anak kita juga bakal berlaku ihsan kepada kita.” – NUR ADILAH MAHBOB