PPIS edar 1,800 kit bertema kekeluargaan sempena ulang tahun ke-70

PPIS edar 1,800 kit bertema kekeluargaan sempena ulang tahun ke-70

 

This article was originally published by Berita Harian on 24 December, 2022.

DIVISYEN Khidmat Sosial Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS) telah menyusun 1,800 kit aktiviti bertema keluarga untuk diedarkan kepada rakan kongsi, pelanggan dan benefisiari dalam tempoh dua bulan bermula November lalu.

Pengedaran itu selaras dengan pergerakan ‘Tahun Meraikan Keluarga SG’ (YCF) yang diketuai oleh Kementerian Pembangunan Sosial dan Keluarga (MSF), dan bagi memperingati jubli platinum sempena sambutan ke-70 persatuan itu.

Inisiatif itu dibangunkan untuk menggalakkan masa bersama keluarga, sambil memperkenalkan pelbagai khidmat ditawarkan oleh PPIS.

Barang-barang yang diisi dalam kit itu termasuk buku aktiviti, frisbee, tikar berkelah dan beg air.

Ia juga termasuk ilustrasi oleh pelajar-pelajar prasekolah PPIS, 7oaks. Ilustrasi tersebut merupakan gambaran visual tentang makna keluarga kepada pelajar-pelajar itu.

Barang-barang tersebut disumbangkan oleh pelbagai pusat PPIS.

Pengurus Pusat Oasis PPIS, Cik Noor Aaqilah Abdul Latiff, menjelaskan:

“Kit tersebut berdasarkan idea bahawa keluarga boleh merapatkan hubungan melalui aktiviti.

“Ia adalah usaha oleh pusat-pusat di bawah Divisyen Khidmat Sosial kami dan ia bertujuan untuk menggalakkan kebersamaan keluarga dengan meluangkan masa bersama-sama, terutamanya di luar rumah.”

Kit tersebut telah dibungkus oleh semua 13 penghuni Rumah Peralihan Rise Above yang dikendalikan PPIS, sebagai sebahagian daripada usaha mereka untuk menyumbang kembali kepada masyarakat.

Rumah Peralihan Rise Above, yang diasaskan pada 2021, adalah rumah peralihan untuk pesalah wanita yang menjalani program pemulihan masyarakat.

Terletak di 1 St George’s Lane, ia distrukturkan dengan pelbagai program dan intervensi untuk menyediakan ruang terapeutik yang selamat dan holistik untuk penghuni wanita membina semula kehidupan mereka serta berhubung semula dengan keluarga dan masyarakat.

Sejak September lalu, kesemua 13 penghuni itu telah menjalani program khas untuk mempertingkatkan kemahiran mereka supaya boleh berdikari serta berusaha memperbaiki hubungan dengan keluarga dan mempertingkatkan penglibatan dalam masyarakat.

Dengan menolong menyusun kit tersebut, mereka juga ingin menunjukkan penghargaan mereka atas sokongan masyarakat dalam menawarkan mereka peluang kedua untuk menjaminkan masa depan yang baik untuk diri sendiri dan keluarga mereka.

“Barang-barang dalam kit dibungkus dalam beg tote yang telah dicetak dengan ilustrasi oleh ‘Yusuf’, seorang pelajar dari Pusat Jagaan Pelajar 7oaks Bedok, berusia 9 tahun.

“Ilustrasi itu adalah interpretasinya tentang keistimewaan keluarganya,” tambah Cik Noor Aaqilah.

Ditubuhkan pada tahun 1952, PPIS adalah organisasi yang bertujuan untuk menyediakan sokongan yang berkualiti dan holistik kepada keluarga.

Organisasi itu telah melangkah ke fasa baru sempena sambutan jubli platinum mereka dengan visi baru, ‘Masyarakat Wanita Berjaya dan Keluarga Berkembang Maju’.

Visi baru itu diumumkan September lalu pada Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) PPIS yang ke-51 di Grand Mercure Singapore Roxy, di mana Lembaga Tadbir Urus ke-26 dilantik.

Dengan visi barunya dan pelancaran kebangsaan baru untuk keluarga yang bertajuk “Singapura Yang Mesra Keluarga 2025”, atau Singapore Made for Families 2025 (MFF 2025), PPIS berharap untuk menyumbang kepada usaha nasional dan memenuhi visi untuk memupuk masyarakat keluarga yang berkembang maju.