Tiada kompromi dalam pendirian terhadap LGBTQ biarpun 377A dimansuh

Tiada kompromi dalam pendirian terhadap LGBTQ biarpun 377A dimansuh

This article was originally published by Berita Harian on 28 August, 2022.

MASYARAKAT Islam menolak dan tidak boleh menerima gaya hidup LGBTQ kerana ia melanggar ajaran agama, dan prinsip masyarakat mengenai hal ini tidak boleh dikompromi.

Pada masa yang sama, masyarakat tidak harus menyisihkan golongan tersebut, sebaliknya mengambil sikap akomodasi kerana golongan ini adalah sebahagian masyarakat Islam.

Pendekatan berprinsip sedemikian juga dicerminkan dalam langkah pemerintah mahu meminda Perlembagaan untuk melindungi takrif perkahwinan daripada dicabar di mahkamah, sedang ia merancang memansuhkan Seksyen 377A.

Seksyen 377A menetapkan seks antara lelaki sebagai satu jenayah.

Dalam sesi perbincangan pasca Rapat Hari Kebangsaan berhubung isu pemansuhan Seksyen 377A anjuran Berita Harian baru-baru ini, Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, berkata pendekatan sebegitu pastinya mempunyai kos politik tetapi pemerintah harus bertanggungjawab dan berani meskipun perlu membuat keputusan yang mungkin bersifat kontroversi.

“Sebagai pemerintah, kita berprinsip bahawa kita harus menyatukan, bukan memihak kepada sesiapa sahaja yang mendapatkan kita undian,” ujar beliau.

Panelis lain yang menyertai sesi perbincangan yang berlangsung di pejabat SPH Media di Toa Payoh North itu disertai Timbalan Pengarah Pejabat Mufti, Ustaz Irwan Hadi Mohd Shuhaimy; Naib Presiden Persatuan Ulama dan Guru-Guru Agama Islam Singapura (Pergas), Ustazah Kalthom Muhammad Isa; pemilik firma guaman A. Rohim Noor Lila LLP, Encik Abdul Rohim Sorip, dan Presiden Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS), Cik Hazlina Abdul Halim. Ustaz Irwan Hadi dan Ustazah Kalthom menyertai perbincangan tersebut dalam rangka peribadi.

Memberi contoh ketika pemerintah mengumumkan untuk menaikkan harga air di Singapura sebanyak 30 peratus sebelum ini, Encik Masagos bertanya siapa yang akan bersetuju dengan rela hati dan meminta pemerintah meneruskan rancangan itu sekiranya pemerintah bertanya kepada mereka sama ada untuk menaikkan harga air atau tidak.

Namun dengan pemerintah tetap memutuskan membuat keputusan itu, Singapura dapat menjamin masa depan airnya dengan lebih baik.

“Ini adalah keputusan-keputusan yang kritikal yang kami merasakan harus dibuat pemerintah dan sekali gus menyampaikannya supaya masyarakat jangan berpecahbelah, malah harus bersatu,” kata Encik Masagos.

Mengulas tentang langkah pemerintah memutuskan memansuhkan Seksyen 377A untuk menyelesaikan satu masalah undang-undang tetapi pada masa yang sama memperkukuh institusi keluarga, beliau berkata ini satu komitmen yang besar.

Tambahnya, orang ramai harus memahami bahawa ini bermakna setiap pihak dapat sesuatu tetapi semua pihak tidak akan dapat kesemua yang mereka inginkan.

“Ini adalah satu prinsip di mana untuk memerintah sebuah negara yang majmuk seperti Singapura… kita tidak boleh memberikan satu pihak semua yang mereka mahu (dan) kita juga tidak boleh mengambil kesemuanya sekali daripada satu pihak.

“Inilah pendekatan pemerintah dalam kita menyelesaikan masalah yang ditimbulkan oleh masalah undang-undang,” ujarnya.

Encik Masagos berkata paradigma ini bukan kompromi, di mana satu pihak kalah dan yang satu lagi menang.

Sebaliknya, ini melibatkan akomodasi, atas dasar keyakinan bahawa masyarakat itu kukuh, memiliki sifat empati dan boleh mendengar pendapat yang berbeza seperti yang wujud dalam kehidupan berbilang agama.

Bahkan tambahnya, Singapura juga merupakan contoh baik negara yang memiliki pemerintah sekular dan berkecuali daripada menanam nilai agama atau mementingkan nilai agama tertentu, dengan semua undang-undangnya tidak memihak kepada atau berasaskan agama.

“Kadang-kadang, kita melihat ada yang mendesak bahawa nilai agama itu harus dilembagakan atau dimasukkan dalam akta.

“Ini tidak baik bagi negara kerana ketika ini mungkin kita dapat apa yang kita hendaki tetapi apabila orang lain dapat (memaktubkan) nilai agama mereka dalam akta, kita pula akan terkesan,” ujar Encik Masagos.