Wakil Islam Universiti Harvard kagum lihat kepelbagaian, keamanan S’pura

Wakil Islam Universiti Harvard kagum lihat kepelbagaian, keamanan S’pura

This article was originally published by Berita Harian on 20 September, 2022.

WAKIL agama Islam di Universiti Harvard, atau dipanggil chaplain, Cik Samia Khalil Omar, menikmati “perjalanan yang mengagumkan” semasa menyertai Persidangan Antarabangsa Masyarakat Gemilang (ICCOS) yang diadakan di Singapura selama dua hari baru-baru ini.

Secara tradisi, seorang chaplain adalah wakil awam agama yang berkhidmat di institusi sekular.

Chaplain Islam adalah fenomena unik kepada Amerika, di mana individu agama rasmi membangunkan dan memupuk iman dan kerohanian dalam institusi sekular, seperti di universiti.

Berkongsi pengalamannya dalam satu pos yang dimuat naik di Facebook, Cik Samia memuji kebaikan dan sikap peduli “yang tidak ada bandingnya” yang diterima di Singapura.

Beliau tertawan melihat keamanan di Singapura di samping kepelbagaian yang wujud dalam masyarakat.

Dalam kiriman tersebut yang turut dikongsi Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad, Cik Samia berkata:

“Saya amat tertawan melihat betapa pelbagainya rakyat Singapura mengenai kumpulan agama. Singapura merupakan tempat yang paling pelbagai dari segi agama di dunia. Dan mereka amat aman!”

Cik Samia ke Singapura untuk menghadiri ICCOS bersama suaminya, Dr. Khalil Abdur-Rashid, yang juga merupakan chaplain Harvard dan pengasas bersama Seminari Islam Amerika di Dallas. Beliau juga diundang untuk memberi ceramah oleh Darul Arqam atas kerjasama dengan Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS) berkenaan topik ‘Islam: Agama yang Menghormati Wanita’.

Menerusi interaksinya bersama anggota lembaga PPIS dan Darul Arqam, beliau mempelajari tentang perkhidmatan hebat badan-badan ini kepada masyarakat.

“Setelah ucapan saya, saya berpeluang mendengar banyak kisah peribadi daripada hadirin yang amat menyentuh hati saya. Subhanallah, selalunya saya bukanlah yang terbaik menyampaikan ucapan awam dan jika saya berucap di khalayak awam saya lebih suka berbicara di hadapan hadirin wanita sahaja.

“Namun walaupun ucapan ini di hadapan lebih 300 orang dan hadirin yang bercampur, saya selesa melalui ceramah satu jam saya dengan mudah kerana penganjur sangat mesra dan ramah,” ujarnya.

Selain itu, Cik Samia juga berpeluang menghadiri sarapan privet bersama Encik Masagos, yang turut melibatkan penceramah undangan unggul, termasuk Mufti Dr Nazirudin Mohd Nasir, mantan Duta Afrika Selatan ke Amerika Syarikat, Encik Ebrahim Rasool, Setiausaha Majlis Fatwa Mesir (Dar al-Iftaa), Dr Amr Alwardani, Profesor Kajian Antara Agama dan Islamik Universiti Edinburgh, Profesor Mona Siddiqui dan mantan Mufti Bosnia Herzegovina, Sheikh Dr Mustafa Ceric.

“Saya benar-benar rasa seronok bertemu dengan mereka dan mengenali setiap daripada mereka. Saya juga seronok diperkenalkan kepada budaya kulinari Singapura yang indah. Ia pelbagai dan anda rasa seolah-olah ada sesuatu yang istimewa diserap dari banyak negara Asia Timur. Ia sangat sihat dan lazat,” tulisnya.

Cik Samia berkata pada hari beliau berangkat pulang dari Singapura, anggota Pejabat Mufti, yang dipimpin Timbalan Mufti, Ustaz Dr Mohammad Hannan Hassan, bertemu beliau dan suaminya di lapangan terbang.

Sifat peduli dan prihatin mereka untuk memastikan beliau dan suaminya pulang dengan semangat yang baik serta sokongan yang terbaik mengingatkannya tentang bagaimana sebuah keluarga penyayang akan menghantar anggota keluarga mereka di lapangan terbang, katanya.

“Perjalanan ini singkat tetapi manis! Kenangannya membuatkan saya benar-benar mahu kembali dan meluangkan lebih banyak masa dengan orang-orang hebat ini. Semoga Allah memberi ganjaran kepada mereka kerana membuatkan penginapan kami di Singpaura selesa dantidak dapat dilupakan,” katanya.