Bangkitlah semangat wanita S’pura

Bangkitlah semangat wanita S’pura

This article was originally published by Berita Harian on 14 August, 2022.

SEDANG Singapura menyambut ulang tahun yang ke-57, buat-buat julung-julung kalinya, saya berpeluang menyaksikan Perbarisan Hari Kebangsaan di Pentas Terapung Marina Bay.

Dan ternyata, pengalaman tersebut jauh melampaui apa yang diharapkan, apa yang dijangkakan.

Suasana, semangat, serta emosi yang seakan-akan bergema bak gong dipalu seperti menyuntikkan kesedaran betapa pentingnya peranan setiap rakyat Singapura, apatah lagi wanita.

Sebagai seorang wanita Singapura, saya bangga memerhatikan peran contoh wanita yang memainkan peranan penting di medan perbarisan.

Sudah tentu sekali, bermula dengan yang terulung, Presiden Halimah Yacob.

Saya juga kagum ketika mendengar jet F-16 yang diterajui komander skuadron pejuang wanita pertama Angkatan Udara Republik Singapura, LTC Lee Mei Yi, mengaum di langit biru.

Begitu juga besarnya hati saya, ketika menyaksikan satu-satunya ahli terjun wanita ‘Red Lioness’ Shirley Ng, mendarat dengan tepat dan selamat.

Usaha mengetengahkan suri-suri teladan seperti yang di NDP tahun in sejajar dengan pelan tindakan yang telah dibentangkan dalam Kertas Putih bagi pembangunan wanita baru-baru ini.

Wanita-wanita ini adalah pemangkin yang sememangnya penting untuk generasi wanita akan datang.

MENCONTOHI KECEMERLANGAN WANITA

Dengan arus globalisasi dan perkembangan media sosial yang semakin pesat, kaum wanita Islam di Singapura lebih peka tentang perkembangan-perkembangan semasa wanita di serata dunia.

Maka itu, ramai kini lebih terdorong untuk menceburi kerjaya dalam bidang dan industri yang mungkin sebelum ini luar daripada jangkauan.

Dalam usaha mendorong wanita menjana impian yang mempertingkatkan mutu kehidupan, amat penting untuk mencari dan membentuk peluang untuk memupuk potensi dan keupayaan.

Penting juga untuk kita meluaskan erti kejayaan sedangkan kita semua mempunyai aspirasi yang berbeza.

Langkah selanjutnya pula ialah untuk melipatgandakan pengiktirafan dan meraikan pelbagai pencapaian wanita Singapura.

Usaha menyebarkan naratif lapisan masyarakat yang berjaya menjadi motivasi bagi wanita untuk merealisasikan impian mereka.

Malah, ia juga memberi keyakinan bahawa wanita Islam Singapura boleh dan harus berusaha untuk melakar masa depan yang diimpi-impikan.

Secara tidak langsung ini juga akan menangani salah tanggap dan stereotaip terhadap masyarakat kita.

UTAMAKAN USAHA MENGATASI CABARAN

Antara cabaran utama seseorang wanita ialah memainkan dwiperanan dalam masyarakat: pertama, sebagai karyawan dan kedua, sebagai seorang ibu yang diharap menjadi pengasuh utama bagi anak-anak, ataupun sebagai seorang anak yang harus menjaga ibu bapa.

Apakah kos sebenar ekoran tuntutan sedemikian? Segolongan wanita terpaksa berhenti bekerja untuk menyandang tanggungjawab sebagai pengasuh.

Dalam pada itu, ramai wanita yang berhenti bekerja seketika untuk membesarkan anak-anak kini sepatutnya didukung seandainya mereka ingin kembali bekerja.

Jangan ada wanita kita yang terkandas kerana kemahiran yang diperolehi kini tidak mencukupi dan tidak lagi relevan untuk berjaya dalam landskap pekerjaan hari ini.

Kesemuanya ini menjadi sebab musabab kenapa wanita mengalami kesukaran untuk menjamin kewangan peribadi yang stabil untuk masa tua kelak.

GEMBLENG TENAGA UNTUK SOKONG WANITA ISLAM SINGAPURA

Sejauh manakah wanita dapat sokongan dari rakan, keluarga dan masyarakat untuk mencapai aspirasi?

Sewajarnya, dorongan dan sokongan saksama memainkan peranan penting dalam menyediakan peluang bagi wanita. Wanita sendiri akur peri pentingnya sistem sokongan yang kukuh.

Dengan berganding bahu, kita boleh menghakis tanggapan bahawa wanita Islam Singapura kurang berwawasan, tidak mempunyai pegangan teguh dan harus menjadi pengasuh utama sesebuah keluarga.

Lantaran itu, sebahagian usaha mengukuhkan sistem sokongan wanita adalah dengan meningkatkan kesedaran masyarakat untuk lebih mengenali dan memahami siapa wanita Singapura, keunikannya, aspirasinya, cita-citanya, nilai-nilai yang dipegang teguhnya.

Sama ada menerusi dialog umum mahupun pendidikan awam, usaha ini juga harus melibatkan kaum adam demi membentuk sistem sokongan holistik.

Dengan lebih ramai kaum Adam menyuarakan sokongan dan galakan, ini akan membentuk norma baru yang juga merupakan pengaruh positif kepada anak-anak dan generasi akan datang. Wanita Islam Singapura harus menjadi kebanggaan Singapura.

MEREALISASI ASPIRASI WANITA

Satu lagi usaha penting adalah untuk memudahkan akses bagi wanita mendapatkan khidmat yang menyokong aspirasi mereka.

Justeru, PPIS bakal menubuhkan ‘Women’s Space’ sebuah pusat sumber sehenti untuk wanita mendapatkan bantuan dan informasi.

Pusat in juga akan menyediakan sokongan dari segi keperluan kerjaya, kesejahteraan serta undang-undang.

Kami berharap, dengan pusat ini, terbit satu lagi wadah khusus untuk wanita yang dapat meluaskan lagi khidmat yang disediakan oleh badan-badan wanita, khidmat sosial serta Melayu/Islam (MMO) yang kesemuanya memainkan peranan penting menerusi nasihat, rujukan dan cadangan yang mengambil kira keperluan wanita yang berlainan.

Sempena ulang tahun PPIS yang ke 70, Jabatan Penyelidikan dan Penglibatan (RED) kami telah melancarkan dapatan kajian pertama yang membentangkan aspirasi-aspirasi wanita Islam di Singapura serta cabaran-cabaran yang dihadapi dalam mencapai aspirasi tersebut.

Kajian yang dikendalikan semenjak 2018 ini sumbangan kami kepada Singapura supaya boleh menjadi sebuah rujukan utama dalam usaha mengorak langkah dan melakar dasar yang relevan untuk membantu ramai lagi wanita seperti saya, merealisasi aspirasi kami.