DPPMS teroka peluang pertumbuhan pascapandemik bagi anggota

DPPMS teroka peluang pertumbuhan pascapandemik bagi anggota

 

This article was originally published by Berita Harian on 25 May, 2022.

DEWAN Perniagaan dan Perusahaan Melayu Singapura (DPPMS) terus memberi tumpuan kepada pembangunan semula inisiatif pengantarabangsaan berikutan pembukaan semula sempadan baru-baru ini.

Ini dalam ia meneroka dan mengenal pasti peluang pertumbuhan untuk para anggotanya dalam dunia pascapandemik, kata Presiden DPPMS, Encik Farid Khan.

Dewan juga akan bekerjasama dengan pemegang saham lain untuk mencari kaedah mengurangkan kos operasi seperti menerusi usaha mengumpul permintaan anggota dan mencari sumber alternatif bekalan.

Encik Farid berkata demikian apabila ditinjau mengenai rancangan Dewan bagi baki tahun ini menyusuli Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) DPPMS ke-63 semalam dan dihadiri oleh 30 orang anggota.

Penggal khidmat beliau bersama 15 anggota lembaga lain berakhir pertengahan tahun depan.

Jumlah keseluruhan anggota DPPMS telah merosot kepada 717 sehingga Disember tahun lalu, berbanding 910 orang pada 2020 ekoran kesan pandemik.

Menjelaskan lebih lanjut mengenai rancangan tahun ini, Encik Farid berkata:

“DPPMS akan meneruskan usaha yang dijalankan dalam bidang penting seperti pengantarabangsaan, transformasi digital dan pembangunan keupayaan.

“Kami percaya ini adalah bidang penting yang boleh dimanfaatkan para anggota sedang ekonomi pulih dan lebih banyak pasaran dibuka.

“Dewan komited untuk terus bekerjasama dengan anggota kami dan pertubuhan Melayu/Islam lain bagi memastikan dewan terus menjadi tempat dituju untuk perniagaan Melayu/Islam di Singapura.”

Antara usaha utama dilaksanakan pada baki tahun ini ialah kemunculan kedua program Protégé Kita. Program yang bermula pada bulan depan hingga Oktober, bertujuan mendekati golongan yang ingin menjadi peniaga yang semakin meningkat, khususnya dalam ekonomi pasca pandemik.

Satu konvensyen perniagaan tiga hari juga dirancangkan pada Oktober yang akan menerapkan program seperti ‘Illuminate’ dan DEWIDigi.

“Sebagai sebahagian daripada usaha mengubah industri, Dewan juga akan meneliti untuk menyambung semula usaha penyerantauan kami, berikutan pelonggaran sekatan sempadan,” tambah Encik Farid.

Semua usaha ini diharapkan dapat mengatasi cabaran utama yang dihadapi oleh para anggota terutamanya kos operasi berniaga yang semakin meningkat seperti bahan mentah, tenaga kerja dan elektrik.

“Dewan akan terus bekerjasama dengan pemegang saham lain untuk mencari cara membantu mengurangkan kos operasi seperti menerusi usaha mengumpul permintaan anggota dan memperjuangkan dan bekerjasama dengan agensi awam untuk melihat bagaimana untuk mengurnagkan kos, misalnya mencari sumber alternatif bekalan dan mengukuhkan dasar tenaga kerja,” ujar Encik Farid.

Timbalan Presiden DPPMS, Encik Abu Bakar Mohd Nor, berkata dua tahun lalu ternyata memang mencabar untuk para peniaga.

“Namun kami yakin perniagaan bangkit lebih kuat lagi sepanjang tempoh itu dan mempunyai jangkaan lebih berdaya tahan dan optimis pada 2022.

“Justeru, adalah penting untuk kami mencari peluang pertumbuhan sedang ekonomi kita terus pulih. Dewan akan fokus mencari peluang yang timbul selepas pandemik, serta peranan yang boleh dimainkan dengan lebih berkesan lagi untuk anggotanya,” terang Encik Abu Bakar.

Dalam hal ini, Naib Presiden DPPMS, Cik Fadilah Abdul Majid, perhatikan ramai anggota telah menunjukkan daya ketahanan dan kebolehsuaian meskipun dalam tempoh yang amat mencabar.

“Ramai anggota diperhatikan keluar dari zon selesa dengan mengubah model perniagaan dan mengambil projek berlainan,” ujar beliau.

Mengenai pencapaian Dewan sejauh tahun ini, Encik Farid berkata antaranya ialah penubuhan pejabat fizikal kedua di kawasan Geylang Serai, dalam menyediakan bantuan kepada bahagian timur negara ini.

Dewan juga melancarkan kempen Ramadan dalam talian terbesar, Bazar Kita, dengan kerjasama Wisma Geylang Serai serta Shopee, GrabMart dan Bungkus, menjana penjualan bernilai lebih $600,000 manakala buat julung kalinya, ia bergabung dengan Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS) untuk melancarkan Program Perniagaan Mikro khusus untuk peniaga wanita.

Menyentuh tentang jumlah anggota merosot, Encik Farid berkata dewan mengambil langkah buat pertama kalinya untuk melanjutkan tempoh keahlian secara percuma pada 2020 bagi membantu para ahli yang terkesan oleh Covid-19.

Bagaimanapun sedang ekonomi pulih pada 2021, keputusan dibuat untuk menghentikan anggota yang yurannya tertunggak, sebagai satu langkah tadbir urus yang baik yang ingin dikekalkan.

“Ini telah menyebabkan kemerosotan yang signifikan dalam jumlah keanggotaan.

“Namun demikian, perniagaan terus ada dalam pangkalan data DPPMS dan bila-bila boleh, dewan akan menghulurkan bantuan seharusnya mereka memerlukannya,” tambah Encik Farid.

“DPPMS akan meneruskan usaha yang dijalankan dalam bidang penting seperti pengantarabangsaan, transformasi digital dan pembangunan keupayaan. Kami percaya ini adalah bidang penting yang boleh dimanfaatkan para anggota sedang ekonomi pulih dan lebih banyak pasaran dibuka. Dewan komited untuk terus bekerjasama dengan anggota kami dan pertubuhan Melayu/Islam lain bagi memastikan Dewan terus menjadi tempat dituju untuk perniagaan Melayu/Islam di Singapura.”
– Presiden DPPMS, Encik Farid Khan.