Rumah Peralihan Rise Above capai sasaran, semua penghuninya dapat pekerjaan dalam tempoh 3 bulan

Rumah Peralihan Rise Above capai sasaran, semua penghuninya dapat pekerjaan dalam tempoh 3 bulan

 

This article was originally published by BERITA on 4 July, 2023.

SOKONGAN KELUARGA PENTING UNTUK KURANGKAN KADAR KEBENTANAN

Dalam usaha untuk mengurangkan kadar kebentanan, PPIS yang mengendalikan rumah peralihan tersebut turut mengalu-alukan sokongan keluarga ke dalam program-program yang dijalankannya.

Mengulas tentang pencapaian Rise Above, Presiden PPIS, Hazlina Abdul Halim berkata, “Kami sangat bangga dalam kalangan para penduduk kami setakat ini, 30 peratus telahpun tamat latihan mereka. Apabila tamat latihan mereka ini, mereka dapat pekerjaan yang bermakna. Termasuk dalam industri kesihatan, perkhidmatan dan juga F&B.”

Selain ruang aktiviti seperti perpustakaan dan bilik komputer, terdapat juga ruang interaksi bersama kaum keluarga dan bagi mereka jalani kaunseling.

Setakat Jun tahun ini, Rise Above sudah mengendalikan lebih 200 lawatan keluarga.

“Kami menitikberatkan kehadiran keluarga dan peranan keluarga dalam perjalanan pembaharuan ini. Jadi itu adalah sesuatu yang kami lakukan dari awal. Sejak mereka menjejak kaki mereka di Rise Above ini. Dengan pendekatan yang kami ambil iaitu mementingkan penglibatan keluarga, kami dapati ia adalah sesuatu perjalanan yang membenarkan penghuni-penghuni kami seperti mempelajari sesuatu yang baru tentang diri mereka dan juga ekosistem mereka,” kata Cik Hazlina.

(Gambar: PPIS)

PROGRAM-PROGRAM BANTU BINA KEMAHIRAN; SIKAP DERMAWAN DAN BERDIKARI

Hampir setiap hari, jadual para penghuninya yang berbilang usia dan kaum itu padat dengan pelbagai aktiviti.

Menurut Cik Hazlina, ia merupakan usaha rumah peralihan itu untuk membina landasan pemulihan yang kukuh buat para penghuninya.

“Para penghuni di sini melalui perjalanan beberapa fasa dan lazimnya bermula dengan mengukuhkan kepercayaan terhadap diri sendiri dan kemudian menjalinkan semula hubungan dengan keluarga dan kemudian juga mengukir ruang untuk berkhidmat di kalangan masyarakat kerana mereka berada di sini setelah diberi peluang untuk meraih kemahiran baru, kebolehan baru supaya dapat menjalin lembaran baru dalam kehidupan mereka,” kata Cik Hazlina.

Di majlis pelancaran itu juga, penghargaan diberikan kepada para sukarelawan dan rakan-rakan masyarakat termasuk Agape Connecting People, HCSA Academy dan Edible Garden City.

Dalam kerjasama dengan Edible Garden City misalnya, para penghuni diajar bercucuk tanam di sebuah taman kecil di kawasan tersebut.

Hasil tuaian juga digunakan dalam masakan harian dan akan diagihkan kepada para penduduk berdekatan atau rakan-rakan masyarakat.

Ia bagi memupuk semangat kedermawanan dan berdikari dalam kalangan para penghuni.

“Yang paling disukai oleh penduduk Rise Above ini adalah taman yang mereka jaga sendiri. Taman herba di mana mereka betul-betul meluahkan tenaga mereka di situ. Mereka menanam herba-herba termasuk daun pudina, daun kesum, daun kari dan apabila mereka berjaya menjaga tanaman ini, mereka seperti rasa satu pencapaian dan kemudian tanaman-tanaman ini digunakan dalam masakan seharian mereka. Jadi mereka dapat melihat perjalanan dari taman ke dapur, ke pinggan,” ujar Cik Hazlina.

(Gambar: Syawal Yusoff)

KAJIAN UNTUK ADAKAN PROGRAM YANG LEBIH BERKESAN

PPIS juga merancang untuk melakukan satu kajian bagi menilai program-program sedia ada dan cipta yang baru supaya dapat menyokong para penghuninya dengan lebih berkesan.

Selain meluaskan rangkaian kerjasamanya, mereka juga mengalu-alukan sokongan mereka yang telah menjalani latihan untuk berbakti semula.

Cik Hazlina berkata, “Untuk meluaskan program-program, mungkin untuk memberi peluang bagi mereka yang telah tamat perjalanan di Rise Above ini untuk pulang kembali dan memastikan mereka terus berkhidmat kepada rakan-rakan yang mungkin boleh raih sedikit pendidikan daripada pengalaman mereka.”

Majlis pada hari ini dihadiri lebih 100 tetamu termasuk Menteri Negara Ehwal Dalam Negeri merangkap Pembangunan Negara, Dr Muhammad Faishal Ibrahim.