Khidmat sosial mesti kekal sekular, boleh diakses semua: Masagos

Khidmat sosial mesti kekal sekular, boleh diakses semua: Masagos

This article was originally published by BERITA Mediacorp on 11 November, 2022.

SINGAPURA: Perkhidmatan sosial mesti kekal sekular dan boleh diakses semua rakyat Singapura, tanpa mengira kaum dan agama.

Demikian menurut Menteri Pembangunan Sosial dan Keluarga (MSF), Masagos Zulkifli di Forum Karyawan Perkhidmatan Sosial anjuran Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS) pada Jumaat (11 Nov).

Forum itu menyediakan ruang bagi para karyawan perkhidmatan sosial berkongsi amalan terbaik berdasarkan kes yang dikendalikan tujuh pusat kendalian PPIS, khususnya yang melibatkan keluarga Melayu/lslam.

Ia menghimpunkan kira-kira 150 karyawan perkhidmatan sosial pelbagai badan silang agama untuk mempelajari bagaimana untuk menguruskan kes yang dirujukkan kepada mereka dengan lebih baik.

“Terdapat tujuh pembentangan dalam ‘breakout session’ ini yang merangkumi pengalaman kami di PPIS daripada perkahwinan muda, keluarga bercerai, keluarga tiri, keluarga titipan, keluarga yang memerlukan pertolongan termasuk kaum bapa, dan juga mereka yang memerlukan kaunseling rumahtangga,” kata Pengarah Kanan, PPIS, Cik Azita Abdul Aziz.

FORUM BERI LEBIH PEMAHAMAN TENTANG KELUARGA MELAYU/ISLAM

Menurut Cik Azita, sesi sedemikian diharap dapat memberi lebih penekanan dan pencerahan kepada kehidupan keluarga Melayu/Islam.

“Melalui platform seperti forum hari ini, PPIS dapat menyumbang kepada peningkatan ilmu dan kemahiran di kalangan profesional sosial tempatan,” tambahnya.

Perkongsian tersebut sangat bermanfaat bagi Encik Jeff Tan dari Thye Hua Kwan Moral Charities yang mempunyai 30 peratus klien Melayu/lslam.

“Kecekapan budaya sesebuah organisasi adalah sangat penting untuk kami bawa pulang dan melihat bagaimana ia boleh dikongsi dengan kakitangan baru kami supaya kita lebih cekap apabila berkhidmat kepada kumpulan berbilang bangsa di Singapura,” kata Encik Tan.

Presiden PPIS, Cik Hazlina Halim, berkongsi di samping meningkatkan kemahiran karyawan, forum tersebut diharap dapat menjalin kerjasama dalam kalangan karyawan untuk membantu masyarakat dengan lebih baik.

“Penting untuk seseorang karyawan dalam bidang perkhidmatan sosial ini memahami apakah yang menjadi asas seseorang yang ingin kita bantu. Dari segi budaya, pemahaman dan sebagainya,”

“Meskipun ada unsur-unsur yang boleh dijadikan sebagai panduan, harus juga memahami lebih mendalam lagi perbezaan yang menggubal cara-cara keluarga mahupun individu bereaksi apabila berdepan dengan cabaran,” kata Cik Hazlina

KARYAWAN PERKHIDMATAN SOSIAL PERLU TERUS TINGKATKAN KEMAHIRAN

Ini turut ditekankan tetamu terhormat, Menteri Pembangunan Sosial dan Keluarga, Encik Masagos Zulkifl.

Menurut beliau, perkhidmatan sosial mesti kekal sekular dan boleh diakses, semua rakyat Singapura, tanpa mengira kaum dan agama.

“Teruskan membina kemahiran dan pengetahuan anda. Ikuti perkembangan terkini mengenai berita, penyelidikan dan perubahan dalam sektor sosial. Ini akan membantu memastikan bahawa campur tangan anda adalah paling berkesan untuk para klien di masa yang sentiasa berubah kini,” kata Encik Masagos.

Tambah beliau, lebih banyak kerumitan dan ketidakpastian akan timbul di masa hadapan.

Bagaimanapun, beliau yakin gandingan usaha bersama di peringkat individu, keluarga, masyarakat dan pemerintah dapat membangunkan sebuah Singapura yang prihatin, inklusif dan berdaya tahan.