Pelajari cara lain menjawab soalan Matematik di MTS

Pelajari cara lain menjawab soalan Matematik di MTS

This article was originally published by Berita Harian on 13 January, 2023.

MENERUSI Skim Tuisyen Mendaki (MTS), pelajar Esya Arianna Mohamad Mirza, sembilan tahun, berpeluang mempelajari cara alternatif untuk mencari huraian kepada soalan-soalan Matematik dan kaedah baru untuk menjawab soalan Sains.

Hasil daripada mengikuti apa yang dipelajari di kelas MTS, Esya, kini pelajar Darjah Empat di Sekolah Rendah Shuqun, berupaya memperbaiki markah bagi subjek Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains untuk peperiksaan akhir tahun di Darjah Tiga.

Sebelum itu, Esya hanya mempunyai kertas ujian di Darjah Satu dan Dua untuk menguji pemahaman para pelajar, di mana dia mendapat markah antara 70 dengan 80 peratus bagi kertas ujian tersebut.

Esya telah menggunakan tip yang dia pelajari dari kelas MTS dan memastikan dia mengulang kaji semua pelajarannya bersama guru tuisyennya.

Contohnya, salah satu tip yang Esya pelajari dari kelas MTS adalah untuk membaca soalan mata pelajaran Matematik dengan teliti dan membuat banyak latihan di rumah.

Hasil usaha tekun Esya, dia menunjukkan prestasi lebih baik bagi peperiksaan akhir tahun di sekolah dengan mendapat markah antara 80 dengan 90 peratus ke atas dengan bimbingan guru tuisyen dari kelas MTS.

Di samping itu, Esya berjaya meraih markah tertinggi bagi subjek Bahasa Inggeris untuk peperiksaan akhir tahun di dalam kelas dan pengiktirafan Sijil Pencapaian Akademik Edusave 2022.

Menurut bapa Esya, Encik Mohamad Mirza Mahmood, 35 tahun, Esya telah menyertai kelas MTS sejak Darjah Dua pada 2021 menerusi Pusat Penjagaan Pelajar PPIS Jurong yang kini dikenali sebagai Pusat Penjagaan 7oaks.

“Apabila pusat penjagaan pelajar PPIS Jurong sarankan agar Esya mengikuti kelas MTS, saya dan isteri setuju tetapi kami khuatir Esya akan berasa tertekan.

“Tetapi, selepas Esya mengikuti kelas MTS, dia lebih bersemangat untuk belajar dan dia juga kelihatan seronok belajar bersama kawan-kawannya. Kami gembira melihat Esya mempunyai minat untuk belajar dan berupaya mendapat markah baik untuk peperiksaannya,” kata Encik Mohamad Mirza, seorang teknisyen farmasi.

Esya kini menghadiri kelas MTS pada setiap Isnin, Selasa dan Rabu yang diadakan di Pusat Penjagaan 7oaks.

Mengulas tentang pengalaman Esya mengikuti kelas MTS, anak sulung dua beradik itu berkata:

“Kami mempunyai kuiz di dalam kelas yang membolehkan saya faham subjek saya dengan lebih baik.”

Katanya lagi, dia dan kawan-kawannya juga berasa selesa untuk bertanya guru tuisyen soalan yang mereka tidak fahami.

Menurut Esya, dia bersemangat untuk belajar dengan tekun kerana ia akan membuat keluarganya bahagia.

Di samping hendak mendapat markah baik bagi subjek bahasa Inggeris, Matematik dan Sains, Esya juga suka membaca buku dalam bahasa Melayu dan pernah mendapat markah penuh untuk karangan Melayu di sekolah.

Memandang ke depan, Encik Mohamad Mirza merancang agar Esya terus menghadiri kelas MTS sehingga peringkat menengah jika ada peluang.

“MTS menawarkan kelas tuisyen yang baik dan relevan dengan apa yang diajarkan di sekolah. Yuran kelas juga sangat berpatutan. Saya harap program kelas MTS akan diteruskan demi membantu golongan pelajar Melayu/Islam mencapai kejayaan,” kata Encik Mohamad Mirza.