Pengalaman sebagai ibu muda dorong bantu kebajikan wanita, kanak-kanak

Pengalaman sebagai ibu muda dorong bantu kebajikan wanita, kanak-kanak

This article was originally published by BERITA Mediacorp on 09 October, 2022.

SEBAGAI seorang wanita dan ibu, Cik Siti Habibah Siraj akur bahawa cabaran yang dihadapi setiap wanita adalah unik.

Justeru, beliau terdorong untuk memastikan wanita-wanita ini tidak melalui cabaran ini sendiri dan mereka menerima sokongan yang sewajarnya.

“Sebagai seorang wanita, saya ingin menyokong wanita saya sendiri. Saya pernah menjadi seorang ibu muda kepada tiga orang anak dan ia pastinya bukan pekerjaan yang mudah.

“Cabaran setiap wanita adalah unik dan nasib seseorang wanita tidak pernah lebih rendah daripada nasib wanita yang lain. Kadangkala wanita-wanita ini akan cuba mengendalikannya sendiri.

“Saya mahu mereka tahu bahawa mereka tidak bersendirian. Oleh itu saya mahu menyokong seramai mungkin kaum wanita,” kata beliau.

Sebagai pendukung (advocate) terhadap kebajikan wanita dan kanak-kanak di sini, Cik Habibah, 60 tahun, telah menyumbang tenaga dan kepakarannya sebahagian besarnya dalam kebajikan masyarakat melalui Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS) dan subsidiarinya.

Dalam pada itu, beliau turut menyumbang masa kepada sektor kebudayaan dan warisan melalui Yayasan Warisan Melayu (MHF) sejak 1999.

Sumbangannya kepada masyarakat selama lebih 20 tahun ini telah menyaksikan beliau diiktiraf dengan Anugerah Jasa Bakti sempena Anugerah Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) 2022 semalam.

Anugerah Jasa Bakti (Perkhidmatan) diberikan kepada individu atas khidmat contoh mereka yang berpanjangan kepada masyarakat.

Cik Habibah yang menyertai PPIS pada 2008 sebagai Ahli Lembaga Pengarah sebelum menjadi Naib Presiden 1 selama empat tahun sejak 2014 berkata beliau mendapat kepuasan melihat perkembangan dalam masyarakat wanita setempat.

Ini lebih-lebih lagi apabila mereka mampu mengiktiraf kebolehan, bakat dan aspirasi mereka sendiri untuk menjadi lebih teguh dan berdikari.

Di bawah kepimpinan beliau, dua pusat khusus PPIS telah ditubuhkan, iaitu Pusat Vista Sakinah dan PPIS Oasis Fostering Agency.

Pusat Vista Sakinah merupakan satu-satunya pusat khusus yang menyediakan program dan perkhidmatan bagi perkahwinan semula dan keluarga tiri Melayu/Islam di Singapura.

Sementara itu, PPIS Oasis merupakan sebuah pusat yang mentadbir penjagaan dan sokongan untuk anak angkat dan membolehkan seseorang itu mendaftar untuk menjadi ibu bapa angkat.

Mengongsi pencapaian terbesar beliau sepanjang berkhidmat untuk masyarakat, Cik Habibah yang merupakan Pengerusi Pengasas 7Oaks Pte Ltd – sebuah anak syarikat PPIS yang ditubuhkan bagi membangunkan, memperluas dan memperbaiki kualiti khidmat Pendidikan Jagaan Awal Kanak-Kanak – berkata pencapaian beliau di PPIS mahupun MHF tidak dapat dicapai tanpa kerjasama setiap pihak.

“Saya rasa setiap kejayaan adalah usaha kolaboratif. Ia bukan sumbangan seorang sahaja.

“Kerana itu, pencapaian terbesar adalah untuk melihat sejauh mana MHF dan PPIS telah berkembang, terutamanya dengan peningkatan kesedaran tentang advokasinya.

“Saya berbangga dengan usaha setiap individu dalam menjayakan perkara ini,” tambahnya yang pernah menjadi Ahli Lembaga Pengarah MHF dari 1999 hingga 2019.

Diminta mengulas tentang erti pengiktirafan Anugerah Jasa Bakti, Cik Habibah berkata:

“Pengiktirafan usaha ini juga bermakna tanggungjawab yang lebih besar dan saya berharap saya dapat terus menyumbang dalam lebih banyak bidang untuk kebaikan masyarakat.”