PPIS iktiraf sumbangan relawan & kakitangan sempena ulang tahun ke-70

PPIS iktiraf sumbangan relawan & kakitangan sempena ulang tahun ke-70

This article was originally published by BERITA Mediacorp on 8 December, 2022.

 

BERITAmediacorp: Mantan Presiden Persatuan Pemudi Islam Singapura (PPIS), Cik Rahayu Mohamad antara individu yang menerima pengiktirafan sempena ulang tahun ke-70 badan itu pada Selasa (6 Dis).

Beliau yang berusia 55 tahun, diiktiraf dengan Anugerah Menyinari Kehidupan.

Anugerah tersebut hanya diberikan setiap lima tahun dan diberikan kepada para relawan yang menyumbang masa dan tenaga selama sekurang-kurangnya 10 tahun.

Cik Rahayu sebelum ini berkhidmat selama tiga penggal – tempoh maksimum yang dibenarkan di bawah perlembagaan PPIS.

Beliau kini masih lagi berkhidmat kepada badan itu selaku Mantan Presiden Terkini.

Beliau amat menghargai dan berterima kasih atas pengiktirafan tersebut sebagai tanda penghargaan untuk diraikan bersama rakan kerja dan juga ahli keluarga.

“PPIS adalah satu-satunya organisasi wanita yang berkhidmat untuk wanita dan keluarga bagi
masyarakat Melayu/Islam di Singapura. Untuk memastikan kesinambungan khidmat, PPIS kekal relevan dalam menjaga kesejahteraan wanita dan keluarga, kita harus terus mengatur barisan pemimpin dan relawan. Inilah yang menjadi dorongan saya berkhidmat di PPIS,” kata Cik Rahayu apabila ditanya faktor yang mendorongnya untuk terus berkhidmat sebagai relawan di PPIS.

 

TRANSFORMASI DIGITAL ANTARA TUMPUAN PPIS

Dalam pada itu, beliau berkongsi antara inisiatif yang menjadi tumpuan PPIS kini dan antaranya adalah transformasi digital dan mempertahankan kestabilan kewangan.

Katanya, ia adalah penting bagi memastikan PPIS dapat terus memelihara mutu perkhidmatan dan kesinambungan
khidmat.

Bagi Cik Rahayu, transformasi digital adalah amat penting bagi memastikan khidmat PPIS yang dihulurkan kepada klien-klien lebih berkesan dan cepat.

Selain itu, tenaga kerja juga kurang digunakan untuk kerja-kerja pentadbiran dan lebih banyak masa dapat
diperuntukkan kepada khidmat layanan peribadi bagi menyantuni pengguna khidmat PPIS.

Dengan perencanaan kewangan yang baik juga, PPIS kata beliau akan dapat melaksanakan segala usaha mahupun khidmat dengan lancar dan bermutu.

Setelah berkhidmat selama lebih enam tahun selaku Presiden PPIS, beliau berharap agar lebih ramai karyawan wanita Islam juga lebih berani mengambil peranan di dalam kepimpinan pertubuhan.

Cik Rahayu menekankan: “Kesedaran dan semangat ini harus terus dirai dan dihargai. Ini sekaligus dapat memecahkan
stigma dan persepsi bahawa wanita tidak memiliki kemampuan atau tidak ada kecekapan dalam bidang
kepimpinan dan khidmat mereka hanya di wilayah domestik sahaja.

“Untuk itulah peluang perlu diupayakan ke berbagai sektor, agar ruang kesempatan bagi wanita untuk memimpin semakin luas.”

Lebih istimewa lagi, anugerah itu disampaikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Lawrence Wong yang merupakan tetamu terhormat di majlis sambutan ulang tahun PPIS ke-70 yang diadakan di Marina Bay Sands.

 

ZALEHA AHMAD BERKHIDMAT DI PPIS LEBIH 3 DEKAD

Anugerah Pekerja Berkhidmat Paling Lama pula diberikan kepada Cik Zaleha Ahmad, 52 tahun.

Cik Zaleha berperanan sebagai pendidik di PPIS sejak tahun 1989 dan bertanggungjawab sebagai Penyelia Kanan Pusat Jagaan Pelajar 7oaks PPIS selama 24 tahun.

Beliau mengetuai operasi pengurusan kewangan dan tenaga kerja kakitangan di pusat jagaan pelajar.

 

Cik Zaleha berkongsi kepada BERITAmediacorp bahawa rasa cinta dan minatnya untuk bekerja dengan kanak-kanak yang mendorongnya terus berkhidmat di PPIS.

Dengan pengalamannya berkhidmat di PPIS selama 33 tahun, beliau berkata bahawa beliau tidak menjangkakan pengiktirafan tersebut.

“Saya sama sekali tidak menduga akan menerima pengiktirafan ini. Apa yang saya lakukan selama ini adalah hanya menjalankan amanah yang diberikan kepada saya. Ini termasuk menjaga keperluan jasmani, intelektual, emosi dan sosial kanak-kanak di bawah jagaan saya. Saya berharap mereka akan menjadi seorang individu yang berkeyakinan dan berjaya di masa hadapan,” ujar Cik Zaleha.

Dengan pengiktirafan itu, beliau berharap ia akan menjadi sumber inspirasi dan contoh kepada teman-teman yang lain, untuk terus memberikan yang terbaik di dalam apa jua peranan mereka.

Anugerah Pengiktirafan Relawan Khas pula diberikan kepada Encik Zulhafiz Zainal, sementara Anugerah Penderma Emas diberikan kepada Institut Pengajian Tinggi Alzuhri Pte. Ltd.